Laakdalse Nele Devoghel enige vrouwelijke finalist van Dé Klimaatkoploper

woe 29 Nov
Nele Devoghel uit Laakdal is één van de genomineerden van Dé Klimaatkoploper 2023. Daarin worden landbouwers die innovatieve technieken toepassen en meewerken aan duurzame landbouw in Vlaanderen bekroond.

Dé Klimaatkoploper is een nieuwe wedstrijd van Boerenbond, KBC en Cera en bekroont de boer of tuinder die de beste, meest innovatieve, creatieve of efficiënte klimaatmaatregelen doorvoert op zijn of haar bedrijf. Eén van de vijf finalisten is Nele Devoghel van akkerbouwbedrijf Hoeve Van Elven in Laakdal. Ze is de enige vrouwelijke genomineerde en bovendien de enige kandidaat uit de provincie Antwerpen.

Samenwerkwater

Nele stelde voor de wedstrijd een dossier op waarin het project Samenwerkwater een grote troef is. Daarbij werkt Hoeve Van Elven samen met twee partners om een continu beschikbare alternatieve waterbron te creëren. Daarin stelt buur Lodewijckx NV, een leverancier van eiproducten, gefilterd en gezuiverd proceswater ter beschikking dat bij de hoeve wordt gebufferd. Bij droogte wordt dat water gebruikt voor de irrigatie van de akkers van de hoeve en die van Graszoden Van Bael. Naast de link tussen lucht, bodem, water en energie zorgt de hoevewinkel ook nog voor een brug naar de burger.

Stemmen op Nele Devoghel kan nog tot 5 december via de website van de Boerenbond.

Foto: Boerenbond