Kempense en Brabantse gemeenten gaan samenwerken voor meer beleving in grensstreek

vrij 14 Jun
interreg kempen
© Toerisme Provincie Antwerpen

Zes Kempense gemeenten, vier Noord-Brabantse gemeenten en twee kennisinstellingen gaan samen in zee met het Interreg-project. Met dat plan wil Toerisme Provincie Antwerpen duurzaam en belevingsvol meerdaags toerisme aanreiken in de grensstreek. De bedoeling is dat de gemeenten zullen verbonden worden in de vorm van fiets- en wandelroutes, maar ook met beleefpunten langs het Bels Lijntje voor evenementen.

De zes Kempense gemeenten zijn Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Turnhout. De vier Nederlandse gemeenten zijn Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Goirle en Tilburg. Ook Thomas More en de Nederlandse universiteit BUas helpen een handje mee. In totaal wordt er meer dan 1,8 miljoen euro uitgetrokken om het project vorm te geven.

De plannen werden al kussend voorgesteld met een kiss-off langs het Bels Lijntje in Turnhout. Dit jaar ligt de focus nog op onderzoek. Zo gaat Thomas More een gebiedanalyse doen terwijl de Bredase universiteit BUas werkt aan het verzamelen van talrijke lokale verhalen. In de toekomst wil de provincie Antwerpen het project echt uitrollen.