Justitieminister Van Quickenborne geeft uitleg over detentiehuis

din 17 Jan 2023
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne is dinsdagavond persoonlijk uitleg komen geven in Olen over de plannen voor een dententiehuis in de gemeente. Hij deed dat samen met onder andere de directeur van de gevangenis van Merksplas. Een dententiehuis is bedoeld voor gevangenen die een lichtere gevangenisstraf hebben en sneller geïntegreerd moeten worden in de maatschappij.

Toen de plannen vorige week bekendraakten om in het vroegere woonzorgcentrum De Sterrewijzer zo'n dententiehuis onder te brengen, zorgde dat voor heel wat vragen. Ook het gemeentebestuur zelf toonde zich bezorgd.

Kortrijk

De lokale afdeling van Vlaams Belang ziet er zelfs een truc in om op die manier iets te doen aan de overbevolking in de gevangenissen. Zij lieten voor de vergadering dan ook al van zich horen.

Maar in Kortrijk, de woonplaats van minister Van Quickenborne zelf, is al enkele maanden zo'n huis. En de directie daarvan vertelde aan RTV dat dat zonder problemen verloopt. Ook al was daar ook heel wat tegenkanting in het begin. (zie: Vlaams Belang kritisch voor Olens detentiehuis: "Het is gewoon een gevangenis")

De vergadering van vanavond is dus bedoeld om de Olenaars gerust te stellen. En die vergadering wordt druk bijgewoond. Ontmoetingscentrum Komie Geire zit afgeladen vol.