Heistse zesdejaar Sil De Backer wint Olympiade Nederlands met 'fake' frituursnacks

zat 20 Apr
© Universiteit Antwerpen

Sil De Backer van het Heilig-Hartcollege in Heist-op-den-Berg heeft de vierde editie van de Olympiade Nederlands gewonnen. Hij overtuigde de jury met zijn orginele onderzoek naar het verband tussen klanken en smaken. Daarvoor ontwikkelde hij een aantal 'fake' frituursnacks.

Wat zou het pikantst zijn: een moelastaaf of een tezzipunt? Dat vroeg Sil zich af, en hij ontdekte alvast dat we verwachten dat de tezzipunt pikanter zal zijn dan de moelastaaf. Scherpe klanken als Z en I wekken kennelijk de associatie op met scherpere smaken, terwijl ronde klanken als M en OE eerder doen denken aan een romige, zachte smaak.

 De Backer werd begeleid in zijn onderzoek door twee taalkunde-experts van de KU Leuven. Ze stelden een online enquête op, waarop 850 respondenten reageerden. Daarin presenteerde De Backer tien nieuwe, zelf verzonnen frituursnacks.

De deelnemers moesten voor elke snack een naam selecteren en konden kiezen tussen een optie met vooral ‘ronde’ klanken en een met hoofdzakelijk ‘scherpe’ klanken. Het resultaat was duidelijk: scherpe smaken vragen klaarblijkelijk om scherpe klanken, zachte smaken associëren we met ronde klanken.

De Backer ontvangt een trofee, een cheque van 750 euro en een prijzenpakket ter waarde van 250 euro.