Historische pfas-vervuiling bij Ravago

don 1 Jun
Op het terrein van Ravago in de Moerenstraat in Arendonk zijn verhoogde Pfas-waarden vastgesteld in het grondwater. In een straal van 500 m rond het bedrijventerrein mogen de bewoners voorlopig geen putwater meer gebruiken als drinkwater. Hun zelfgekweekte groenten mogen ze wel nog blijven eten. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Het bedrijventerrein van Ravago aan Brug 4 was 1 van de sites die de gemeente Arendonk aan Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) opgaf als mogelijk vervuild terrein. Tijdens het onderzoek is er ook een vervuiling ontdekt. Volgens de onderzoekers gaat het om een historische vervuiling.

Geen putwater

Maar volgens OVAM zijn de resultaten van de analyse van de bodemstalen toch nog geruststellend. Zo kunnen de bewoners hun zelfgekweekte groenten blijven eten zonder er ziek van te worden. Ovam legt wel voor buurtbewoners strikte voorzorgsmaatregelen op voor het gebruik van het grondwater.  Alle bewoners van de Rode Del en een deel van de Moerenstraat en de Biezen krijgen de raad om voorlopig geen putwater te gebruiken: niet als drinkwater, maar ook niet om er mee te koken of hun zwembad te vullen.

Uitgebreider onderzoek moet nu uitwijzen welke duurzame maatregelen er moeten genomen worden.

Foto: archiefbeeld