Donorcentra Rode Kruis vaker open: "5.500 extra donoren nodig"

vrij 22 Mar
© RTV

De donorcentra van het Rode Kruis in onder meer Geel, Turnhout en Mechelen zijn de komende weken vaker open. Het Rode Kruis is dringend op zoek naar extra bloedplasma. In totaal zijn er maar liefst 5500 extra plasmadonoren.

De komende maanden zullen verschillende centra uitzonderlijk op vrijdagnamiddag en -avond openen en zelfs op zaterdag. In Mechelen, Geel en Turnhout is dat bijvoorbeeld vandaag en morgen al het geval. Het Rode Kruis is vooral op zoek naar plasmadonoren.Onder meer in het donorcentrum in Mechelen konden donoren vandaag extra terecht. Vooral plasma is dringend nodig.

"Dit jaar hebben we 5 procent meer plasma nodig dan vorig jaar. Dat betekent dat we 7500 liter extra nodig hebben en dat komt neer op ongeveer 5.500 nieuwe donoren", vertelt Jolien Pardon van het Rode Kruis. "Plasma is belangrijk voor enerzijds de behandeling van stollingsstoornissen of van mensen met ernstige brandwonden. Anderzijds worden er ook levensreddende medicijnen mee gemaakt waardoor je dus nog heel veel extra levens redt", verduidelijkt Pardon.