AZ Sint-Maarten zet obesitas in de kijker met slimme muur

din 14 mei
© AZ Sint-Maarten

In de inkomhal van AZ Sint-Maarten in Mechelen staat nog t.e.m. volgende week dinsdag een slimme obesitasmuur. De interactieve muur zet aan de hand van zes ‘touch points’ obesitas in de kijker. Hiermee wil AZ Sint-Maarten deze week extra aandacht vestigen op de gevolgen van overgewicht.

Volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) kampt bijna de helft van de Belgische bevolking (49,3%) met overgewicht (een BMI van 25 of meer), en lijdt 15,9% van de volwassen bevolking aan obesitas (een BMI van 30 of meer). Hoewel obesitas al in 1997 werd geclassificeerd als chronische ziekte door de WGO, blijft er een gebrek aan erkenning en krijgen veel patiënten te maken met het stigma dat rond deze ziekte heerst.

Chronische ziekte

Met onder meer de slimme muur wil het obesitascentrum van AZ Sint-Maarten hierin verandering brengen. De muur, die opgesteld staat in de inkomhal van het ziekenhuis, bevat een slimme camera en beamer. Op een interactieve manier worden voorbijgangers gevraagd om dichter bij de muur te komen. Zodra ze dit doen, gaat er een virtuele wereld open en leren ze op een speelse manier bij over obesitas als chronische ziekte. “Op deze manier willen we de mensen bewust maken van de gevolgen van overgewicht en willen we de meerwaarde van ons obesitascentrum in de kijker zetten,” vertelt obesitascoördinator en diëtist Eva Keldermans. Hormonen en erfelijke factoren Door middel van 6 ‘touch points’ op de muur wordt aan de voorbijgangers uitgelegd waarom een lichaam met obesitas soms anders reageert en het dus niet altijd vanzelfsprekend is om af te vallen.

“Ook hormonen, medicatie en erfelijke factoren hebben een grote invloed”, weet Keldermans. “In ons obesitascentrum hebben we oog voor al deze factoren. Na een eerste screening sturen we patiënten voor een klinisch en bloedonderzoek door naar een van de artsen die verbonden zijn aan het obesitascentrum. We steunen op een nauwe samenwerking tussen de obesitascoördinatoren (diëtisten), kinesitherapeuten, psycholoog en artsen gespecialiseerd in endocrinologie, algemene en abdominale heelkunde, gastro-enterologie en fysische geneeskunde en revalidatie.”

De slimme obesitasmuur blijft nog tot en met dinsdag 21 mei te bewonderen in AZ Sint-Maarten. Daarnaast worden deze week ook verschillende infosessies rond obesitas gehouden voor medewerkers, patiënten en (huis)artsen.