Talentenschool Turnhout vecht tegen voedselverspilling met IOK: "Gerechten maken van etensresten"

Turnhout Talentenschool voedselverspilling IOK
© RTV

IOK Afvalbeheer wil minder restjes groenten, fruit en bereide gerechten verspillen. En om daaraan te werken, roept de intercommunale de hulp in van de Talentenschool in Turnhout. De leerlingen van het derde jaar Restaurant en Keuken bedachten daarom enkele lekkere, maar toch eenvoudige recepten op basis van voedselresten.

Jaarlijks gooit een Vlaams gezin 88 kilogram aan voedsel weg. Dat staat gelijk aan meer dan 508 euro of bijna drie volledige winkelkarren.Want de cijfers zijn confronterend en misschien ook wel verrassend. Zo verdwijnt meer dan vier kilo aan groenten en fruit in de GFT-bak. Daarnaast zie je dezelfde hoeveelheid brood en zelfs sauzen ook verdwijnen in de prullenmand.

IOK wil daar iets aan veranderen. Dat doen ze met online cursussen of lessen voor kinderen. Maar bij de Talentenschool in Turnhout zijn het juist de kinderen die het goede voorbeeld geven.

Turnhout Talentenschool voedselverspilling IOK
© RTV
Turnhout Talentenschool voedselverspilling IOK
© RTV

Rösti tot broccolibrood

Twee jaar geleden kwam IOK nog op de proppen met de campagne 'ieder sneetje telt', waar originele recepten tegen broodverspilling het thema was. De nieuwe brochure gaat over voedselverspilling van groenten, fruit en bereide gerechten.

En de leerlingen hebben hun origineelste kans bovengehaald voor dit project. Van een rösti met spek en kaas op overschot, tot een hapje van overgebleven broccoli in de vorm van brood met gerookte zalm.

De brochure van IOK zal in alle Kempense gemeenten gratis ter beschikking gesteld worden. Zo kan je ze terug vinden in supermarkten, maar ook bij scholen en verenigingen. Meer tips vind je terug op de website van IOK.