Nieuw fusieziekenhuis Geel-Mol komt langs Geelse Ring

don 22 Feb
© ZIekenhuis Geel

Het nieuwe nog te bouwen fusieziekenhuis van Geel en Mol, komt op een terrein langs de Geelse Ring, achter het huidige Veiligheidshuis Ter Stokt. Dat meldt de Geelse oppositiepartij De Brugpartij en is intussen bevestigd aan onze redactie. Het ziekenhuis moet ten vroegste tegen 2040 klaar zijn.

De raden van bestuur van beide ziekenhuizen hebben begin deze week groen licht gegeven voor de voorkeurslocatie. Het gaat dus om het binnengebied tussen het Veiligheidshuis, Brukel en de Waterstraat aan Distelakker. Samen met het Veiligheidshuis (politie, brandweer, Rode Kruis) en het OPZ (Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum) zou er zo één grote veiligheids- en zorgsite ontstaan: de 'Kempen Health Valley'.

Naast het huidig Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis in Geel, op een gemeenschappelijke site met politie, brandweer en andere zorgfuncties en op een steenworp van de Thomas More Hogeschool, moet deze nieuwe locatie zorgen voor een bundeling van zorg-activiteiten die in het zuiden van de Kempen een unieke ‘health valley’ laat ontstaan die de brede zorgregio beter zal bedienen.

- Jan Flament, CEO Ziekenhuis Geel

16 mogelijke locaties

Er werden in totaal 16 mogelijke locaties onderzocht en het wordt dus niet, zoals vorig jaar op een gezamenlijke persconferentie gezegd werd, een locatie op de grens van Geel en Mol. Maar het nieuwe ziekenhuis komt dus volledig op Geels grondgebied.

De tweede locatie die het net niet gehaald heeft was het voormalige militaire domein aan Kievermont 'Engels kamp'. Bij het doortrekken van de Geelse Ring richting de Retieseweg zou dat qua bereikbaarheid ook een optie zijn geweest. Maar dat dossier loopt al jaren vertraging op. Dat risico wilden de ziekenhuisbesturen dus niet nemen.

Het huidige ziekenhuis van Mol zou na de opening in 2040 dienst doen als gespecialiseerd zorgcentrum voor bepaalde aandoeningen. Wat er dan met het huidige gebouw van het Ziekenhuis Geel zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

Ziekenhuissite Mol krijgt nieuwe invulling

Naast de nieuwe hoofdcampus, die tegen 2040 gerealiseerd moet worden, wordt ook een satteliet met vooruitgeschoven basiszorg voorzien op de huidige ziekenhuissite van Mol. Zorg zal dus niet volledig verdwijnen daar.