Gevangenisopstand: niemand ontsnapt

vrij 22 Sep
In de buurt van de gevangenis in het centrum van Turnhout is een BIN-bericht verspreid voor de omwonenden dat ze moeten uitkijken of er geen ontsnapte gevangenen in hun tuin zitten. In de gevangenis werd brand gesticht vrijdagavond bij een opstand rond 21 uur. 70 mannen weigerden de centrale plaats te verlaten om terug naar hun cellen te keren. De politie vroeg om te kijken of mensen zich in die buurt verdacht gedroegen.

Foto: RTV

Ook op Facebook verwittigt de politie

"Het is op dit moment onrustig in de gevangenis van Turnhout. De politie is massaal ter plaatse en er wordt gevraagd om de omgeving te vermijden. Er is op dit moment geen reden tot paniek. De politie benadrukt dat er op dit moment ook geen sprake is van bevestigde ontsnappingen. Onze collega's krijgen de steun van andere korpsen uit de regio en doen er alles aan om de situatie zo snel mogelijk weer te normaliseren." Deze mededeling verspreidt de politie op Facebook.
 

Niemand kon ontsnappen

Naarmate de politie meer en meer manschappen van de speciale interventie-eenheid met honden kon inzetten in de gevangenis, keerde de rust geleidelijk terug. Aanleiding voor de onvrede was een defect in de telefooncentrale vrijdag waardoor moeilijk kon worden gebeld met de buitenwereld. De stakingsaankondiging vanaf zondagavond deed de gedetineerden ook weer vrezen voor een beperkt regime. Rond 23.30 uur was alles weer rustig en zat iedereen weer op cel. De aanstokers van de rellen zitten in veiligheidscellen in afwachting van hun tuchtrechtelijke sanctie. Na een telling bleek dat er niemand was ontsnapt.