Foodsavers Zuiderkempen creëren sociale meerwaarde door voedsel te redden

don 20 okt 2022
Foodsavers Zuiderkempen nam tussen 2019 en 2022 deel aan het Europese FLAVOUR-project. Daarbij zochten ze, samen met 10 partners in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, nieuwe manieren om voedsel te redden van vernietiging en sociale jobs te creëren. Het project leverde 4,494,912.01 euro sociale meerwaarde op. Elke euro die in de initiatieven werd geïnvesteerd, leverde meer dan € 11 aan sociaal rendement op.

Foodsavers  Zuiderkempen is een lokaal voedseldistributie platform. Het zamelt voedseloverschotten en -overproductie in bij supermarkten en producenten en verdeelt dit l bij sociale organisaties en kansengroepen in de regio zodat mensen in voedselnood geholpen worden. Daarnaast creëert Foodsavers extra sociale tewerkstelling in onze regio. Bovendien is er een aanzienlijke CO² reductie door voedsel van de afvalberg te redden. Want 1 ton voedseloverschotten dat nog gebruikt wordt, betekent een gemiddelde reductie van 3.2 ton CO².

Foodsavers Zuiderkempen werkt met 3 medewerkers, 2 geëngageerde vrijwilligers, 1 stagiair en 1 coördinator. Tussen januari en augustus 2022 werd al  47 ton voedsel opgehaald. Dat werd verdeeld onder 17 sociale organisaties. De organisatie kan rekenen op 12 regelmatige leveranciers, maar is steeds op zoek naar bijkomende leveranciers.