Ex-leerkracht stuurde seksueel getinte berichten en foto's naar minderjarige leerlingen: "Mijn zoon is niet meer hetzelfde"

don 21 Sep
Een 26-jarige ex-leerkracht uit Nijlen moest zich vandaag voor de correctionele rechtbank verantwoorden, nadat hij seksueel getinte berichten en foto's naar drie van zijn leerlingen had gestuurd. Volgens de man gebeurde dat wanneer hij teveel had gedronken. Het Openbaar Ministerie wil een voorwaardelijke straf van 18 maanden en een verbod op werken met minderjarige kinderen.

De man was ook een vertrouwenspersoon voor zijn leerlingen, een positie waarvan de Nijlenaar volgens het Openbaar Ministerie "schromelijk misbruik" van heeft gemaakt. 

“De feiten kwamen begin vorig jaar aan het licht en al snel bleek dat meneer seksueel getinte teksten en suggestieve foto’s naar drie van zijn leerlingen had gestuurd. Drie jongens van 14 jaar oud. Zo stuurde hij een foto waarin hij een dildo in zijn mond stak en de vraag stelde of hij op zijn beurt niets in ruil verdiende van de minderjarige. Hij vroeg dus eigenlijk of de jongen in kwestie iets aan hem wou laten zien.”

Een van de slachtoffers en zijn ouders hebben zich burgerlijke partij gesteld. Zijn moeder vertelde in de rechtbank dat haar zoon nooit meer dezelfde zou zijn, na de gebeurtenissen. 

Rosé als boosdoener

De man had met zijn leerlingen gesprekken over blowjobs, en hij vertelde hen dat hij geil werd van rosé te drinken op café. Hij stuurde hen ook foto's terwijl hij porno keek. 

“Hem hier nu afschilderen als een seksueel roofdier dat op zoek ging naar minderjarige jongens is niet correct”, zei de advocaat van de beklaagde, Jan De Raedemaecker. "Corona kwam op de proppen en daardoor vielen ook de scholen stil. Mijn cliënt is in een isolement terechtgekomen en is beginnen te drinken. Sommige dagen dronk hij tot drie flessen rosé leeg en in die toestand zijn er berichten gestuurd.”

De advocaat stelde dat het niet altijd de ex-leerkracht was die begon met de berichten te versturen. “Ook de andere partijen stuurden berichten naar hem en hadden het onder meer over zijn geaardheid. Hij was vaak dronken en heeft dingen gedaan die hij eigenlijk niet wou doen. Tot fysieke contacten met de minderjarigen is het nooit gekomen.”

Advocaat gaat voor vrijspraak

 

De burgerlijke partij vroeg zich in de rechtbank af hoe dit verhaal verder was gegaan als de jongeren geen klacht hadden ingediend. "Dat men zich de vraag stelt hoe dit was afgelopen zonder de klacht? Mijn cliënt was al gestopt met berichten te sturen voor de klacht werd neergelegd. Er zou dus geen vervolgstuk komen", zei de advocaat van de beklaagde daarop. Zij gaan voor de vrijspraak, omdat de minderjarige jongens ook als eerste contact zouden gezocht hebben. 

Het Openbaar Ministerie vraagt een straf van 18 maanden met uitstel, met als grootste voorwaarde dat de man niet met minderjarigen mag werken. 

 

Het vonnis volgt ten vroegste op 19 oktober. 


Foto: archief RTV