Buurgemeente van Mechelen krijgt grootste zwembadencomplex van Vlaanderen

maa 1 Apr
© Rechtenvrije stockfoto

De Vlaamse overheid investeert in het Centrum van Sport Vlaanderen in Zemst om er het grootste zwembadencomplex van Vlaanderen van te maken. Dat heeft minister van Sport Ben Weyts aangekondigd. Daarmee krijgt de buurgemeente van Mechelen er op termijn heel wat zwemwatercapaciteit bij, waar ook de Mechelaars gebruik van kunnen maken. De werken zouden in 2027 starten.

Het Centrum van Sport Vlaanderen in Zemst wordt uitgebouwd tot een zogenaamd Vlaams Excellentiecentrum. Dat past in de ambitieuze opwaardering van in totaal 4 centra van Sport Vlaanderen, met daarbij ook Herentals, waar de Vlaamse Regering nu € 10 miljoen per jaar voor vrijmaakt.

De werken in Zemst starten begin 2027. “We investeren in sportkwaliteit en dus ook in kwaliteitsvolle sportinfrastructuur”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

Er komt een Olympisch bad van 50 op 25 meter, een instructiebad met een geïntegreerd camerasysteem om analyses te maken van alle bewegingen onder water, zodat topzwemmers hun techniek heel gericht kunnen bijsturen. "Het wordt infrastructuur die geschikt zal zijn om er kampioenschappen te organiseren, en dus worden er ook tribunes en een geavanceerde tijdsregistratie voorzien," klinkt het nog.

Het zwembadcomplex zal er zijn voor de omwonenden, voor scholen, lokale clubs en gewone bezoekers. Maar het watersportcentrum zal ook alle faciliteiten bevatten voor topzwemmers.