Eerste editie SKW Lichtfeesten trekt duizenden bezoekers naar Katelijne

woe 28 Dec 2022
De eerste editie van de SKW Lichtfeesten bracht in de weekends van december duizenden mensen samen in Sint-Katelijne-Waver. De Lichtfeesten bestonden uit drie activiteiten: twee lichtjeswandelingen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Elzestraat in de twee weekends voor Kerstmis, en een lichtstoet op tweede kerstdag. De lichtjeswandelingen trokken zo’n 1100 wandelaars aan, maar de lichtstoet deed het nog beter: 3000 tot 4000 mensen kwamen het lichtspektakel aanschouwen. De organisatie blikt dan ook terug op een succesvolle editie.

Opvolger lichtstoet

De SKW Lichtfeesten zijn een opvolger van de Lichtstoet die jaar en dag een begrip was in Sint-Katelijne-Waver. De stoet reed sinds eind de jaren ’90 jaarlijks uit, maar in 2017 kwam de traditie tot een eind omdat er wegenwerken waren in het centrum. Enkele jaren geleden werd er via een participatieplatform al gezocht naar organisatoren die voor een opvolger van de lichtstoet wilden zorgen. Daar kwamen uiteindelijk vier mensen uit, die de vzw SKW Lichtfeesten oprichtten.

18 praalwagens

In tegenstelling tot de lichtstoet, bestaan de Lichtfeesten uit drie delen. De twee lichtjeswandelingen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Elzestraat trokken respectievelijk 650 en 450 wandelaars. De lichtstoet, op tweede kerstdag, bracht 3 à 4 keer zoveel mensen naar het centrum van Katelijne om de 18 rijk versierde praalwagens te bekijken. Eens de stoet gepasseerd was, werd er ook nog een streepje muziek voorzien door onder meer Frituur Paula en dj-duo Funkstatix.

De eerste editie wordt nu eerst geëvalueerd, maar door het succes is de kans groot dat er een nieuwe traditie geboren is.

Foto’s: Kees Verwaard