Thomas More en Kamp C ontwikkelen duurzaam cement voor 3D-printer

maa 29 Apr
© RTV

De studenten van Thomas More en Kamp C printen al langer constructies met een 3D-printer maar nu wordt er ook verder gekeken. Samen zijn ze aan het zoeken naar een duurzamere oplossing voor cement.

En voor de studenten Bouw van Thomas More is het ook een unieke wisselwerking tussen de kennis van Kamp C en hun eigen opleiding. Want de 3D-printer is voorlopig nog steeds de enige in ons land op deze schaal en daardoor kunnen de studenten ook stage lopen in onder meer Dubai en de VS, waar op grote schaal al veel bouwwerken geprint worden.

Het was in 2020 een wereldprimeur: het eerste 3D-geprinte huis van twee verdiepingen, op Kamp C in Westerlo. Sindsdien werken de studenten van Thomas More en Kamp C verder aan de mogelijke toepassingen van het 3D printen voor de bouw. Maar ze kijken ook verder, want 3D printen met cement is eigenlijk niet zo duurzaam en daarvoor moet nog een oplossing gevonden worden, een volgende uitdaging dus. Vandaag starten de studenten met het testen van nieuwe printmortel, gesponsord door een Duits bedrijf, dat ontwikkelde een duurzame samenstelling met grotere granulaten, meer gesteente en dus met minder cement. Het is een test die de studenten doen voor het bedrijf. En dus staat nog niet alles op punt. Vanochtend blijken de pompen bijvoorbeeld te klein om de samenstelling door de printer te persen.

En die kansen maken van de studenten van Thomas More bijna unieke studenten, met hun kennis trekken ze naar begeerde stageplaatsen in het buitenland. Want in het buitenland wordt, in tegenstelling tot ons land, er al wel op grotere schaal aan 3D printen gedaan in de bouw. Thomas More hoopt nu in elk geval een voortrekkersrol te spelen in België.