Bouwsector wil meer vrije keuze voor bouwverlof: "3 weken na elkaar is absurd"

din 9 Jul
© RTV

Bouwvakkers zouden hun verlofdagen liever zelf wat meer plannen. Dat blijkt uit een rondvraag van ACV bouw, industrie en energie.

75% van de mensen in de bouwsector wil niet meer afhankelijk zijn van het bouwverlof, maar wil z'n vakanties zelf kunnen inplannen. Dat blijkt uit een bevraging van de christelijke vakbond. De gezinssituaties zijn doorheen de jaren sterk veranderd en reizen tijdens het bouwverlof is ook peperduur geworden.

De vakbond pleit voor nog twee in plaats van drie vaste weken bouwverlof en daarnaast dan 2 weken in plaats van 1 week zelf te kiezen.

Een bouwfirma uit Herselt restaureert de kerk van Bonheiden. Nog één week doorwerken voor het bouwverlof van start gaat. In de provincie Antwerpen gaat de bouwsector elke zomer drie weken lang collectief op rust. Maar die regeling, daar zijn de meeste bouwvakkers al lang niet meer voor te vinden.

Veel bouwvakkers zouden eerder te vinden zijn voor een formule waarbij er naast twee weken collectief verlof nog eens twee weken op een ander ogenblik en naar keuze mogelijk is.