Dunningswerken in bossen van Hoge Mouw

woe 11 Jan 2023
In de bossen van de Hoge Mouw in Kasterlee worden de volgende weken heel wat bomen gekapt. Zo krijgen de overgebleven bomen veel meer licht en ruimte waardoor ze een grotere en mooiere kruin krijgen. En ook op de bomen kunnen meer inheemse loofbomen ontkiemen.

In natuurgebied de Hoge Mouw in Kasterlee hebben heel wat bomen een witte markeringen gekregen. Zij worden de volgende weken gekapt. Door te dunnen worden bossen met hoofdzakelijk monotoon naaldhout omgevormd naar gevarieerde bossen met inheemse naaldbomen, loofbomen en struiksoorten. De belangrijkste soorten hier zijn grove den, zomereik, lijsterbes, spork en pleksgewijs beuk en wintereik. Er verdwijnt dus geen bos. In totaal wordt er 3390 m³ hout gekapt, verspreid over een oppervlakte van ongeveer 60 hectare. In regel worden er in naaldboombestanden om de 8 jaren dunningen uitgevoerd.

Amerikaanse eiken verwijderen

Er zullen ook ingrepen gebeuren om de ontwikkeling naar een inheems loofbos te stimuleren. De opslag van Amerikaanse eik rond inheemse boompjes wordt verwijderd zodat deze meer licht krijgen en zich zo beter kunnen ontwikkelen. En er worden ook kloempen aangeplant. Binnen cirkels met 7m diameter worden alle Amerikaanse eikjes verwijderd. Nadien worden er rond een centrale herkenningspaal 40 inheemse boompjes aangeplant. De afstand tussen 2 kloempen is ongeveer 15m. 

Foto: Archief RTV