Schuur ‘De Luyckenaar’ publieksfavoriet van Erfgoedprijs Antwerpen

woe 27 Nov
Dwarsschuur De Luyckenaar Mol Sluis
© Website De Luyckenaar

De gereconstrueerde dwarsschuur De Luyckenaar in Mol Sluis heeft de publieksprijs van de provinciale Erfgoedprijs 2024 gewonnen. De Erfgoedprijs zelf ging naar ‘Dat opent deuren’ van stad Herentals. Maar ook daar was De Luyckenaar één van de twee laureaten.

De Erfgoedprijs bekroont een initiatief dat het onroerend erfgoedverleden van de provincie Antwerpen aan een ruim publiek bekend maakt. De dwarsschuur De Luyckenaar in Mol Sluis is hier een perfect voorbeeld van. Het won dan ook de publieksprijs met het project ‘Schuur in beweging: De Luyckenaar herleeft’.

Laureaat De Luyckenaar met gedeputeerde Luk Lemmens Provincie Antwerpen

Laureaat De Luyckenaar met gedeputeerde Luk Lemmens Provincie Antwerpen – Foto Stefan Dewickere

Ontstaan

In oktober 2019 ontdekte initiatiefnemer Jonas Van Craenendonck bij toeval het gebinte van een originele Kempische dwarsschuur op de hoek van de Brandstraat en Boerestraat in Sluis. Hij brak de constructie voorzichtig af en labelde het materiaal zorgvuldig, om de schuur in september 2021 herop te bouwen in de Diepestraat.

Zo authentiek mogelijk

De schuur is zo authentiek mogelijk heropgebouwd, compleet met rieten dak, eeuwenoude houten balken, wilgentakken en leem. De schuur kreeg ook haar originele functie terug, met een potstal voor koeien en een opslagruimte voor graan, hooi en stro.

Het project kreeg steun van LEADER Kempen Oost, een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat wordt gefinancierd door Europa, Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

Toeristische meerwaarde

De gereconstrueerde dwarsschuur vormt een unicum in Mol. Alle overige authentieke lemen dwarsschuren zijn al vele decennia verdwenen of overgebracht naar openluchtmuseum Bokrijk. De dwarsschuur typeert het Kempisch landschap van vóór de Eerste Wereldoorlog en sierde de landschapsschilderijen van talrijke schilders zoals onze Jakob Smits.

De schuur staat niet permanent open voor publiek. Op specifieke dagen, zoals Erfgoeddag of Dag van de Landbouw, wordt ze wel opengesteld voor het brede publiek - zowel uit Sluis als ver daarbuiten. Een aantal keer per jaar organiseren de initiatiefnemers ook info- en belevingsmomenten rond het plattelandsgebeuren waarvoor de schuur het ideale decor vormt.