Opstelling beelden arend en gems in het Lierse stadhuis

maa 8 Jul
beelden
© Stad Lier

Stad Lier liet de iconische beeldengroep van Lodewijk Van Boeckel (1857-1944) bestaande uit twee beeldhouwwerken, de arend en de gems, restaureren. Deze kopersmeedwerken waren voorheen geplaatst in de tuin van de voormalige stadskantoren naast het Zimmerpaviljoen. Eind jaren 1990 werden ze overgebracht naar het stadsmagazijn.

Een eerdere opknapbeurt vond plaats in 1988 en onderzoeken in 2007 toonden aan dat intensieve restauratie nodig was om de beelden buiten op te stellen. De huidige behandeling bereidt de beelden voor om ze binnen te plaatsen, namelijk: reiniging, nieuwe bevestigingssystemen en het bijwerken van epoxyvullingen en schade. Daarnaast zijn een nieuwe sokkel en presentatie ontworpen. Het totale prijskaartje bedraagt 24.442 euro inclusief BTW.

De gerestaureerde beelden worden tentoongesteld in de inkomhal van het stadhuis, samen met andere werken van Van Boeckel: ‘gevecht van de arend met de draak’ en ‘arend met slang’. Op de bovenverdieping wordt deze selectie aangevuld met 2 uilen, 3 hanen en reiger met boom.