Mechelen wil twee recent aangekochte schetsen van pianosonate van Beethoven tentoonstellen

din 14 mei
© Arenberg Auctions

De stad Mechelen bekijkt samen met de Vlaamse gemeenschap hoe op korte termijn twee recent aangekochte compositieschetsen van Ludwig van Beethoven aan het publiek kunnen getoond worden. Het gaat om schetsen gemaakt voor het laatste deel van de Pianosonate nr. 1 in f. Het werk wordt opgenomen in de Topstukkenlijst.

Ludwig van Beethoven, wiens grootvader afkomstig is uit de Dijlestad, is bekend als componist van symfonieën en concerto's. Maar ook zijn pianosonates hebben veel betekend voor de muziekwereld. Wereldwijd zijn er maar drie pagina’s met schetsen van Beethovens iconische eerste pianosonate bekend. Twee hebben betrekking op het eerste deel van de Pianosonate nr. 1 in f en bevinden zich in bibliotheken in Wenen en Moskou.

Het derde werd onlangs door de Vlaamse overheid voor 101.000 euro aangekocht en heeft betrekking op de finale van die sonate. Het handschrift is het enige bekende handschrift van Beethoven dat wordt bewaard in België. Ze worden opgenomen op de Vlaamse Topstukkenlijst, de lijst met alle erkende zeldzame en onmisbare cultuurstukken waarvoor speciale beschermingsmaatregelen gelden.

Relevant voor onderzoek

Volgens het kabinet Jambon is het manuscript "bij uitstek relevant voor onderzoek over Beethoven". De Duitser was de eerste componist die muziekstukken schetste tijdens de compositie.

De schetsen worden in bewaring gegeven aan de Alamire Foundation, het Internationaal centrum voor de studie van Muziek in de Lage Landen. Vlaanderen bekijkt nu samen met Mechelen hoe het de schetsen aan het grote publiek kan tonen.