Boek over 100-jarig bestaan van de Tarcitiusscouts in Geel

woe 10 Apr
© RTV

De Tarcitiusscouts stelden met trots hun boek voor in het Ecohuis in Geel. 6 auteurs penden de 100 jaar lange geschiedenis van de Geelse jongensscouts neer en daar horen enkele verrassende verhalen bij en foto's. Veel foto's, want nogal wat Gelenaren zijn in hun leven lid geweest van de scouts. Ook de oud-leden van de groep zijn na al die jaren nog erg actief. Al hebben ze de activiteiten van de scouts door de jaren heen wel zien veranderen.

Het boek, met 600 foto's, is samengesteld door enkele oud-leden van de Tarcitiusscouts. Dat het voorgesteld wordt in de lokalen van de groep aan Eikenvelden in Geel, is geen toeval. De scouts hebben op dat terrein al vele tientallen jaren hun uitvalsbasis. Eerst in een gebouw dat gezet werd op een terrein van de parochie, nu in het nieuwe ecohuis. Beter kunnen de scouts niet gehuisvest zijn.

Het Geelse verhaal van de scoutsgroep is uniek. Dankzij de interessante briefwisseling van de stichters en het uitgebreide archiefmateriaal uit de periode van 1922 tot vandaag kon alles in kaart worden gebracht. En de auteurs achterhaalden ook enkele verrassende weetjes.

Zo is het lot van het huidige jeugdcentrum De Bogaard aan de Diestseweg verweven met dat van de scoutsgroep. Het jeugdcentrum kwam er dankzij de niet aflatende inzet van de Geelse scouts bij het toenmalige Geelse gemeentebestuur. Ook het moeilijke en meer recente verhaal van het Ecohuis werd in het boek opgenomen.

De scoutsgroep wil er nog vele tientallen jaren bijdoen. Het gaat de scouts voor de wind. En dat heeft vreemd genoeg veel te maken met corona.