Brandweerlieden vragen nieuwe kazerne in brief aan Sint

din 28 Nov
De brandweerlieden van Arendonk hebben op een ludieke manier de slechte staat van hun kazerne aangekaart. In een brief aan Sinterklaas vragen ze een nieuwe kazerne. Want de huidige gebouw is versleten en vooral veel te klein geworden. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Aan het gemeentehuis van Arendonk hangt deze dagen een rode brievenbus, speciaal voor brieven aan de Sint. En ook de vrijwillige brandweerlieden hebben er hun verlanglijstje ingestopt. En dat is kort, maar krachtig: ze willen een nieuwe brandweerkazerne. Want de huidige kazerne in de Kerkstraat voldoet niet meer aan de huidige normen. "Bij elke inspectie krijgen we een negatief rapport", zegt sergeant Peter De Jager in Gazet van Antwerpen.

De huidige kazerne is inmiddels 40 jaar oud. Maar intussen is het korps verdubbeld in aantal. De Arendonkse brandweer telt nu 42 actieve korpsleden. Het huidige gebouw is dan ook veel te klein geworden. "Bij elke interventie moeten we ons omkleden tussen de camions in de grote garage", aldus De Jager. Een aparte ruimte voor vrouwen is er niet. Een vrouwelijke collega moet zich noodgedwongen omkleden tussen de mannen.

"We hebben een eigentijds wagenpark. Maar terwijl in andere kazernes de brandweerwagens allemaal netjes naast elkaar staan, startklaar voor de poort. Wij moeten ze noodgedwongen achter elkaar parkeren. Zo kan onze tankwagen pas uitrukken wanneer de combi weg is", aldus De Jager.

In een reactie laat het gemeentebestuur weten de bezorgdheden van de brandweer te begrijpen. Er werd een aantal jaar geleden werd al eens architectenbureau aangesteld om de mogelijkheden te bekijken. Maar die is dus nog niet gevonden. Ook financieel is dit een grote uitdaging voor onze gemeente", aldus burgemeester Kristof Hendrickx. "Zo hebben we tijdens deze legislatuur onder andere al fors geïnvesteerd in twee nieuwe scholen en een sporthal. Als gemeentebestuur moeten we keuzes maken. We kunnen niet alles tegelijk.”