Bornem neemt afscheid van abt Leo

zat 4 Mar
400 mensen wonen zaterdagmorgen de uitvaart bij van abt Leo van de abdij van Bornem. In de volle abdijkerk wordt afscheid genomen van de man die veel betekend heeft voor de religieuze gemeenschap, maar ook voor de gewone inwoners van Bornem en het vele erfgoed dat de abdij rijk is. Gisteren kwamen ook al veel mensen een laatste groet brengen. Zijn lichaam lag toen opgebaard in de kerk. Er was zaterdagochtend ook een live stream van de misviering.

Laatste cisterciënzerabt in de Lage Landen

Met het overlijden van abt Leo wordt de eeuwenlange cisterciënzerperiode in Bornem afgesloten. Abt Leo was één van de laatste abten in België, en nog de enige "Cisterciënzerabt van de zachte observantie" zoals dat heet. Iedereen is lovend over de persoon van abt Leo. "Hij was het luisterend oor voor velen die troost zochten en het vriendelijke gezicht die de deuren opende van de abdij", klinkt het. Heel veel mensen waren betrokken bij activiteiten in de abdij, en dat had zonder twijfel te maken met de persoon van abt Leo.

 

Aparte begraafplaats voor paters

Na de uitvaart wordt abt Leo ten grave gedragen en passeert hij door de pandgang langs alle vorige abten. Zijn lichaam verlaat het gebouw via de historische ingang van de abdij, die uitgeeft op de dreef van de Bospoort. In het park ligt de aparte begraafplaats van de paters.

Conservatie erfgoed van unieke abdijbibliotheek

De abdij van Bornem is internationaal bekend voor zijn rijke bibliotheek die ook gerestaureerd is. Abt Leo was bijzonder trots op die boekenrijkdom. Hij stond er RTV een paar keer over te woord. De gemeente Bornem is trots op het culturele erfgoed van de abij en haar betekenis door de eeuwen heen. Ook in die goede relaties speelde abt Leo een cruciale rol.

Foto: abdij Bornem

Foto's uitvaart: RTV

De kist hield even halt bij het schilderij dat van de abt is gemaakt en naast de andere abten hangt.