Partnerartikel

Zo zorg jij voor de juiste internetsnelheid

maa 3 Apr 2023

De internetsnelheid is de snelheid waarmee je data kunt downloaden en uploaden op het internet. Deze snelheid wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de soort internetverbinding die je hebt. Er zijn verschillende soorten internetverbindingen beschikbaar, waaronder ADSL, VDSL en glasvezel. ADSL en VDSL maken gebruik van de koperen telefoonlijn om data te verzenden en te ontvangen. Bij ADSL is de downloadsnelheid meestal lager dan de uploadsnelheid, terwijl bij VDSL de downloadsnelheid hoger is dan de uploadsnelheid. Wat vooral belangrijk is, is dat je vandaag de dag bijna alles online doet. Dit geldt ook voor het kijken naar televisie. Je kunt je dus wel voorstellen hoe belangrijk het is dat je een snelle, maar ook stabiele internetverbinding nodig hebt. Gelukkig kun je daarom via https://www.pricewise.nl/ eenvoudig verschillende providers met elkaar vergelijken, zodat je weet welke het beste bij je past. Maar hoe weet je nu welke snelheid je nodig hebt?

Welke snelheid heb je nodig?

De internetsnelheid die je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie en behoeften. Als je alleen af en toe e-mails verstuurt en surft op het web heb je een minder snelle internetverbinding nodig dan wanneer je veel gebruik maakt van streamingdiensten, online games speelt of grote bestanden downloadt. Over het algemeen wordt aanbevolen om een internetsnelheid te hebben van minimaal 20-30 Mbps (megabits per seconde) voor normaal gebruik, zoals browsen en e-mailen. Als je regelmatig streamingdiensten gebruikt, wordt aangeraden om een snelheid te hebben van minimaal 50-100 Mbps. Voor intensieve online gaming, grote bestanden downloaden en videoconferenties wordt een snelheid van 200 Mbps of hoger aanbevolen. Kies je voor een alles in één pakket, dan kun je tegenwoordig gemakkelijk online verschillende pakketten en ook aanbieders voor alles-in-1 vergelijken. Zo kun je op basis van dezelfde snelheid zien wat je bij de ene partij betaald en wat je bij de andere kwijt bent.

De werkelijke snelheid

Het verschil tussen de daadwerkelijke snelheid en de snelheid van het abonnement kan verschillende oorzaken hebben. Een mogelijke oorzaak is dat de afstand tot de wijkcentrale of het internetknooppunt te groot is. Hoe groter de afstand, hoe groter de kans dat de internetsnelheid afneemt. Een andere oorzaak kan zijn dat er veel mensen tegelijkertijd gebruik maken van het internet in jouw buurt of op hetzelfde moment. Dit kan leiden tot een vertraging in de internetsnelheid, vooral als je een kabel internetverbinding hebt. 

Kies voor glasvezel

Glasvezelverbindingen bieden hogere snelheden en zijn betrouwbaarder dan kabel- of DSL-verbindingen. De uploadsnelheid is vaak even hoog als de downloadsnelheid. Het is toekomstbestendig en wordt steeds gebruikelijker. Het is echter niet overal beschikbaar en kan duurder zijn dan andere opties. Je doet er daarom dus ook goed aan om met verschillende providers in gesprek te gaan om te kijken welke mogelijkheden er op het gebied van glasvezel zijn op jouw adres. Het is natuurlijk zonde om straks een duurder glasvezel abonnement af te sluiten, terwijl je eigenlijk niet de maximale snelheid haalt en je met een DSL-verbinding in verhouding voordeliger uitkomt.