Partnerartikel

De beste verlichtingstrends van 2024

vrij 1 Dec
Verlichting speelt een cruciale rol in de moderne stedelijke infrastructuur en heeft niet alleen invloed op de esthetiek, maar ook op het energieverbruik en de openbare veiligheid. Traditionele verlichtingssystemen worden echter, vooral in stedelijke omgevingen, geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen op het gebied van energie-efficiëntie, onderhoud en aanpassingsvermogen. Technologische innovaties op het gebied van LED, slimme verlichtingssystemen, sensorintegraties en IoT maken de creatie van verlichtingsoplossingen mogelijk die de duurzaamheid en gebruikerservaring verbeteren. Je raadt het dan ook al dat er in 2024 opnieuw veel nieuwe trends in deze branche komen, waarvan je hieronder een paar voorbeelden vindt.

Dynamische verlichting

Dynamische verlichtingssystemen worden in realtime aangepast op basis van omgevingsfactoren, gebruikersvoorkeuren of specifieke taken. Het biedt ook optimale verlichting, of het nu gaat om aanpassing aan het tijdstip van de dag in woningen en locaties of om de focus in werkruimtes te verbeteren. Bovendien combineren dynamische verlichtingssystemen functionaliteit en comfort. Dynamische verlichting is bijvoorbeeld op maat gemaakt om de focus te verbeteren tijdens studiesessies in onderwijsomgevingen en om de rustgevende tinten van een zonsondergang in huizen na te bootsen. Dit aanpassingsvermogen verbetert de gebruikerservaring en verbetert ook de energie-efficiëntie, omdat de verlichting, waaronder je mooie wandlampen, wordt geoptimaliseerd voor feitelijk gebruik en omstandigheden.

Therapeutische verlichting

Innovaties op het gebied van therapeutische verlichting, zoals lichtmaskers, LED-staven en handschoenen voor roodlichttherapie, komen naar voren als gerichte remedies voor verschillende aandoeningen. Lichtmaskers zenden bijvoorbeeld specifieke golflengten uit om huidaandoeningen zoals acne te behandelen of om slaappatronen te reguleren door de productie van melatonine te beïnvloeden. Deze apparaten bieden een niet-invasieve, medicijnvrije benadering van therapie, waarbij licht wordt gebruikt om cellulaire reacties te stimuleren. Verder hebben deze therapeutische oplossingen cosmetische voordelen en versnellen ze ook de genezing of herstellen ze de balans van verstoorde circadiane ritmes. Deze innovaties bevorderen de groei van de medische, welzijns- en huidverzorgingsindustrie door effectieve, niet-invasieve behandelingsopties te bieden.

LiFi

De datatransmissietechnologie moet gelijke tred houden met de steeds groeiende vraag naar snellere en veiligere datatransmissie. LiFi lost dit op door zichtbaar licht te moduleren om gegevens te verzenden. LiFi biedt een tweeledig doel: verlichting en snelle draadloze communicatie. LiFi biedt snelheden die de traditionele WiFi overtreffen en zorgt ook voor een veiligere gegevensoverdrachtmethode omdat licht niet door muren kan dringen. Nu stedelijke ruimtes steeds meer met elkaar verbonden raken, maakt de integratie van LiFi in de verlichtingsinfrastructuur de weg vrij voor meer naadloze, efficiënte en veilige digitale ecosystemen.

Quantum dots

De display- en verlichtingsindustrie verbetert voortdurend de kleurnauwkeurigheid en energie-efficiëntie en wordt daarom geconfronteerd met veel hindernissen bij het optimaliseren van LED-prestaties. Quantum dot-technologie ondervangt deze door halfgeleiderdeeltjes op nanoschaal in LED's in te bedden. Hierdoor kunnen verlichtingsproducten een breder spectrum aan levendige kleuren bereiken zonder dat dit ten koste gaat van het energieverbruik. Innovaties op het gebied van verlichting, zoals quantum dots, zorgen voor een rijkere, nauwkeurigere kleurweergave in displays en verlichtingsarmaturen, waaronder ook de inbouwspots. Dit komt tegemoet aan de stijgende vraag van consumenten naar superieure visuele ervaringen met behoud van een duurzame energievoetafdruk.