4u01

Twee jaar cel voor beleggingsadviseur die tientallen klanten oplichtte

De rechtbank in Turnhout deed vandaag uitspraak in een groot dossier van beleggingsfraude. Daarbij was een beleggingsmakelaar uit Turnhout betrokken. Samen met enkele kompanen maakte hij 38 slachtoffers ruim 3 miljoen euro lichter.

Spilfiguur in de zaak is een 52-jarige Zwitsers zakenman. Hij schakelde de hulp in van de beleggingsmakelaar uit Turnhout en een collega uit Assenede. Ze moesten nietsvermoedende klanten overtuigen aandelen te kopen van een Canadees bedrijf. Maar in werkelijkheid werd het geld doorgesluisd naar rekeningen in Zwitserland. De Turnhoutenaar overtuigde 32 slachtoffers en streek zo 112.000 euro aan commissielonen op. De man uit Assenede overtuigde zes beleggers en ontving 60.000 euro commissie.

 

De rechter veroordeelde de Zwitser tot vier jaar cel, 30.000 euro boete en 8 jaar beroepsverbod. De beleggingsadviseur uit Turnhout kreeg twee jaar cel, 6.600 euro boete en vier jaar beroepsverbod. De man uit Assenede werd vrijgesproken. Voor een tussenpersoon in het buitenland had de rechter 37 maanden cel, 9.900 euro boete en beroepsverbod van vijf jaar in petto.