14u54

Turnhouts Stadsarchief krijgt fotocollectie van François Boone

Dankzij de bemiddeling van de Geschiedkundige Kring Taxandria kreeg het Stadsarchief van Turnhout in juni 2022 een groot aantal foto’s uit de nalatenschap van François Boone (1918-2008) en zijn oudere broer André (1910-1974). De foto’s worden in de komende maanden door archiefmedewerkers gedigitaliseerd en online geplaatst op de regionale beeldbank kempenserfgoed.be.

Honderden fotootjes lieten François Boone (1918-2008) na, de meeste niet groter dan een visitekaartje. Ze tonen Turnhout tijdens en kort na de bevrijding in september 1944. Het zijn unieke tijdsdocumenten. François noteerde op de achterkant van elke foto beknopte informatie en meestal ook een datum. Een aantal foto’s zijn in de loop der jaren al wel gepubliceerd in boeken over Turnhout, maar dankzij de schenking beschikt het Stadsarchief nu over de volledige collectie.

Een tweede collectie die een veilige bewaarplek krijgt in het Stadsarchief, is die van François’ oudere broer André Boone. Tussen 1945 en 1955 nam die als getalenteerd kunstfotograaf en lid van de Turnhoutse Foto- en Kinokring deel aan nationale en internationale fototentoonstellingen, tot in Nederland, Groot-Brittannië en Spanje toe. Hij fotografeerde voornamelijk landschappen maar af en toe passeren ook Turnhoutse uitzichten en gebouwen de revue. Uit de verzameling van zo’n 1 000 foto’s selecteert Marc Smets van Natuurpunt momenteel beelden van lokale landschappen voor een publicatie.

Foto's: François en André Boone