17u07

Tom Ongena uit Sint-Katelijne-Waver nu ook verkozen tot voorzitter Open VLD

Op een congres van de Vlaamse liberalen in Brussel is interim-voorzitter Tom Ongena nu ook door de aanwezige leden verkozen tot voorzitter van Open VLD. Hij haalde 59% van de stemmen. Ongena werd door de partijtop al gekozen toen Egbert Lachaert niet langer voorzitter wou zijn. Ongena woont in Sint-Katelijne-Waver, is er gemeenteraadslid en was er in de vorige legislatuur schepen. Momenteel is hij Vlaams parlementslid als opvolger van Bart Somers die minister werd en deelstaatsenator als opvolger van de Oost-Vlaamse provinciegouverneur Carina Van Cauter. Ongena en Somers zijn al 20 jaar compagnons de route.

Tegenkandidaat Vincent Stuer haalde 29 procent van de stemmen, Bert Schelfhout 11 procent en 8 procent van de leden onthield zich.

In zijn slottoespraak benadrukte Ongena de vooruitgang in de ethische thema's die er kwam onder de impuls van Open VLD, en waarschuwde hij dat er nog vooruitgang nodig is, waarbij hij thema's als het seksueel misbruik in de kerk en gaybashing aanhaalde. Het maand geldt tot na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Foto: RTV Standpunt