15u37

Stad Turnhout krijgt gelijk in zwembaddossier: architect moet 2,2 miljoen euro betalen

Stad Turnhout krijgt dan toch gelijk van het Hof van Beroep in het zwembaddossier. Hoewel de Rechtbank van Eerste Aanleg de stad geen gelijk gaf, oordeelde het Hof van Beroep nu toch in het voordeel van de stad door de architect aansprakelijk te stellen voor de fouten die gemaakt werden in de bouw van het zwembad.

Tien jaar geleden waren er structurele bouwkundige problemen bij het zwembad in het Turnhoutse Stadspark. Door die problemen moest het zwembad toen voor een lange tijd dicht. Het toenmalige stadsbestuur daagde toen de ontwerpers en aannemers van de nieuwbouw, de verzekeraar en de bank, die toen bouwheer was, voor de rechtbank. Aangezien de kosten toen zo hoog opliepen, wilde het stadsbestuur via de rechtszaak die kosten terugvorderen. De Rechtbank van Eerste Aanleg oordeelde eerst in het nadeel van de stad, maar het Hof van Beroep hield wel rekening met de adviezen van de deskundigen die zich achter de claims van de stad zetten. 

De rechter stelde nu de architect van de bouw over de volledige lijn aansprakelijk voor de fouten die gemaakt werden en koppelde daar een bedrag van zo'n 2,27 miljoen euro aan.