9u23

Speelkaartenmuseum verrast met expo over mensen, speelkaarten en … tattoos

Van 19 mei tot volgend jaar februari loopt in het Nationaal Museum van de Speelkaart de opvallende expo ‘Onderhuids’. De tentoonstelling presenteert personen met een tattoo geïnspireerd op speelkaarten. Als herinnering of ritueel, als statement of per vergissing, als eerbetoon of uit revanche: een tattoo neem je voor het leven, en dat is vaak de start van een persoonlijk gesprek.

Tentoonstelling volgt na oproep

Eind 2021 lanceerde het Speelkaartenmuseum een oproep naar mensen met speelkaartgerelateerde tattoos om mee te werken aan de expo. De zoektocht leverde prachtige en boeiende portretten op, uit alle windstreken van het land maar ook van over de grens. 

Als belangrijkste criteria hanteerden ze de verscheidenheid van de profielen en van de tatoeages, maar vooral ook van de verhalen achter de tattoos. Zij werden geportretteerd door fotograaf Ans Brys, aansluitend tekende schrijver Matthias M.R. Declercq hun verhalen op. 

De tentoonstelling wordt uitgebreid met een heus tattoo-atelier. Gedurende de tentoonstelling verhuizen tattoo-artist Laura Meeus en enkele collega’s hun atelier naar de expozaal, waar ze live aan het werk gaan. Elke woensdag en zaterdag gaat een tatoeëerder er live aan het werk. Bezoekers kunnen getuigen zijn van het artistieke proces of er zelf aan deelnemen. 

Onderhuids. Over mensen, speelkaarten en tattoos van 19 mei 2022 tot 26 februari 2023 in het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout.