14u40

Procureur vordert 1 jaar cel met uitstel tegen Bart De Pauw: "Hij toont te weinig schuldinzicht"

In Mechelen is de rechtszaak van start gegaan tegen televisiemaker Bart De Pauw. De Pauw staat er terecht omdat hij verscheidene vrouwen gestalkt zou hebben met seksueel getinte berichten. De zaak kwam aan het licht toen actrices Liesa Naert en Maaike Cafmeyer 4 jaar geleden met hun verhalen naar de preventieadviseur van de VRT stapten. Intussen getuigden al 13 vrouwen over vermeende stalking door Bart de Pauw. Zowat de elft van hen kwam opdagen in de Mechelse rechtbank.

Op het einde van de eerste procesdag kwam ook het openbaar ministerie aan het woord. Die stelde dat van Bart De Pauw geen Harvey Weinstein gemaakt moet worden, maar vordert wel een gevangenisstraf van 1 jaar met probatieuitstel. "Niemand is er bij gebaat dat Bart De Pauw naar de gevangenis gaat", zei de procureur.

Maar volgens de procureur heeft De Pauw te weinig schuldbesef. "De gunst van de probatieopschorting zou voor mijn ambt kunnen volstaan, maar daarvoor is wel nood aan een degelijk schuldinzicht", klonk het in de rechtszaal. "Dat lijkt te ontbreken in dit dossier. Daarom heeft mijn ambt weinig andere keuze om een gevangenisstraf te vorderen van 1 jaar met uitstel."

insluiten