12u11

Poortje Pik pikt alles wat los zit uit Rijkevorselse voortuinen

In de nacht van 30 april op 1 mei houden Rijkevorselse tuinbezitters hun hart vast om wat er de volgende ochtend uit hun tuin weg kan zijn. De traditie gaat terug op een bijzondere vorm van sociale controle waarvoor bewijs is gevonden tot in de 16de eeuw. Mensen hadden vaak zoveel rommel in hun voortuin dat de situatie volgens de goegemeente ontspoorde. Ze haalden de rommel dan weg en brachten die naar het dorpsplein.

Ra ra wat staat er allemaal op het rondpunt?

In 2021 is vooral tuinmeubilair het slachtoffer van Poortje Pikkers en neigt het meer naar goedbedoelde kwajongens- en vandalenstreken waar brave burgers alleen maar last van hebben. Al vinden veel inwoners het ook gewoon ludiek. Dit jaar gold dan ook nog eens de nachtklok van middernacht tot 5 uur wat de actietijd voor de voortuinjagers flink inperkte maar toch was de buit behoorlijk op het centrale ronde punt van Rijkevorsel. Vooral voor middernacht waren de deelnemers actief. De nachtklok werd dus gerespecteerd.

Bloempotten, vuilbakken, stoelen, banken, tuinornamenten, een schuifaf, Boedhabeelden, een barbecue, een sneeuwman, een bushalte, een Dixie, terrasstoelen van een café-uitbater die ze al had klaarstaan voor volgende zaterdag en ga zo maar door. (foto's Pieter Verschueren)

Geen baldadigheden of overtredingen

Volgens burgemeester Dorien Cuylaerts (N-VA) (foto) bleef alles vrij rustig en waren er geen ongeregeldheden. Ze is ook voorstander van plaatselijke tradities zolang die niet uit de hand lopen. De mobiele bewakingscamera van de gemeente wordt met Poortje Pik steevast op het rondpunt gezet en die registreert ook wat er precies gebeurt. De politie monitort dat op de voet. Mocht de komende dagen blijken dat er toch dingen gestolen blijken die niet op het rondpunt terug te vinden zijn, dan zullen wel maatregelen worden genomen.