12u58

Peperduur relikwie van Roemeens-Orthodoxe kerk teruggevonden

Goed nieuws voor de Roemeens-Orthodoxe gemeenschap in Turnhout. Het dure en opvallende relikwie dat vorige week uit de Heilig hartkerk in het centrum was gestolen, is teruggevonden. De politie bracht het gisteravond terug.

Het relikwie werd, samen met andere voorwerpen, vorige week vrijdag- op zaterdagnacht ontvreemd. Gabriel Bogdan, de priester, deed toen het verhaal. "Ik kwam terug na een bedevaart van twee weken in Bulgarije, Roemenië en Griekenland en toen zag ik dat iemand de kerk was binnengeraakt en het relikwie en enkele andere voorwerpen heeft meegenomen."

De priester schatte de buit op enkele duizenden euro's, maar het ging vooral om de emotionele waarde. Hij deed een oproep aan de dieven om het relikwie op een plaats te leggen dat het gevonden kon worden.

Passanten zouden het in een bos hebben aangetroffen en naar de politie hebben gebracht. Het glas van de relikwie is wel gebroken maar dat kan hersteld worden. "Het voornaamste is dat het terug een plaats kan krijgen in de kerk", klinkt het.