8u24

Oud-burgemeester Mechelen Jos Vanroy overleden

Oud-burgemeester van Mechelen Jos Vanroy is overleden. Hij werd 84 en overleed vrijdagavond in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. En dat amper een week nadat zij vrouw was gestorven. Zoals gebruikelijk bij het overlijden van een oud-burgemeester zullen op de dag van de begrafenis de vlaggen halfstok hangen in Mechelen. Maar de begrafenis zelf zal, door de veiligheidsmaatregelen in verband met het coronvirus, in beperkte kring gebeuren.

Politieke carrière

Jos Vanroy zette zijn eerste stappen in de politiek in Duffel, bij de CVP. Maar na zijn verhuis naar Mechelen werd hij in 1971 verkozen voor de gemeenteraad en hij werd onmiddellijk schepen. Van 1977 tot 1982 werd hij een eerste keer burgemeester. Daarna was hij nog eens burgemeester van 1989 tot 1994.

Investeringen


Vanroy heeft een onuitwisbare stempel op Mechelen gedrukt. Twee van de meest iconische stadsgebouwen werden opgericht onder Vanroy, de watertoren op Mechelen-Zuid, het hoogste gebouw van Mechelen, en de Nekkerhal. Ook het recreatiedomein de Nekker werd onder zijn ambtstermijn aangelegd. Onder Vanroy investeerde het stadsbestuur ook in de uitbouw van het rioolcollectorenstelsel. “Dat vergt politieke moed. Het zijn letterlijk en figuurlijk investeringen in de diepte geweest. De Mechelaar ziet niets van die investeringen. Dus je oogst daarmee geen gemakkelijk politiek applaus. Maar tot op vandaag plukken wij wel de vruchten van die noodzakelijke investeringen van toen”, zo zegt huidig burgemeester Vandersmissen in een persbericht.