8u07

Onze Mening: ... en een goei gezondheid!

De beste wensen voor het nieuwe jaar! Laten we inderdaad maar voor een keertje beleefd beginnen met een vriendelijke nieuwjaarsgroet.

Geef toe, we zeggen het in deze periode van het jaar zo dikwijls dat het bijna banaal klinkt. Het komt eruit alsof we bij de bakker staan: “Een lang, grijs gesneden alstublieft !” Voor we het goed en wel beseffen staan we alweer buiten met ons brood.

Of zoals de beenhouwer er achteloos bij het snijden van onze 100 gram salami aan toevoegt: “Mag het wat meer zijn?”

Eerlijk? Het mag gerust wat meer zijn. Of in elk geval toch meer van alles wat goed is voor een simpele mens.

Meestal gooien we er na die beste wensen ook nog een “en een goei gezondheid!” achteraan. Het klinkt echt als een dooddoener. Maar dat is het natuurlijk net niet.

Sinds enkele jaren weten we intussen hoe belangrijk dat is. Of dat zouden we toch moeten beseffen. Minder dan een jaar geleden moesten we ons nog aan allerlei regels houden die ons leven beperkten. Nu lijkt dat alweer een eeuwigheid geleden.

Dus laat die goei gezondheid maar komen.

En voor de rest mag het dus gerust een beetje meer. Behalve dan misschien van de prijzen. Daarvan kregen we al meer dan genoeg. Niet alleen voor onze gas en elektriciteit trouwens. Maar ook voor onze 100 gram salami bij de beenhouwer of ons dagelijks brood van bij de bakker.

Van al die gestegen prijzen, moeten ze op één plek in elk geval niet wakker liggen. Olmen !

Met zijn allen de grote pot gewonnen. Je verzint het toch niet.

Geef toe: het is ook bij u ter sprake gekomen toen u met kerst of nieuwjaar aan de kroketten zat. Of jullie hadden het erover bij een glas Glühwein of warme chocomelk in één of andere winterbar of aan een kraampje op een kerstmarkt.

Wat zou jij doen als je plots 1 miljoen won? Iemand heeft ongetwijfeld de vraag gesteld wanneer het gesprek even dreigde stil te vallen.

Veel mooier nieuws kan je je toch niet voorstellen zo aan het eind van een jaar…

 

Slecht nieuws

 

Veel afschuwelijker nieuws kan je je aan een eind van een jaar toch ook niet voorstellen. Vrouw vermoord in de bakkerij.

En dat op kerstavond. Net in die mooie periode dus van vrede en vreugde voor alle mensen.

Hulpverleners en politiemensen weten wel beter. De donkere dagen brengen niet alleen inbrekers op slechte ideeën?

Nergens beter dan thuis? Lekker gezellig onder de kerstboom. Dat plekje van veiligheid en geborgenheid.

De werkelijkheid is helaas een beetje anders. Nergens zo onveilig als thuis. Het zou al dichter bij de waarheid liggen.

Want in veel gevallen blijkt de dader niet zo ver te zoeken wanneer een vrouw wordt vermoord. Ook in Wechelderzande ging het om de ex-vriend van het slachtoffer.

Net als bij het gijzelingsdrama eerder in het jaar in Merksplas.

Ook bij andere moorden blijken dader en slachtoffer elkaar doorgaans goed te kennen. Een moordonderzoek dat maanden aansleept zonder verdachte, zoals bij juf Mieke in Noorderwijk, is veeleer uitzondering dan regel.

Soms is de fatale daad een tragisch gevolg van een aaneenrijging van iets dat begon als kleinere, jaloerse pesterijen en wat later regelrechte stalking.

Andere keren zagen vrienden en familie en vrienden niets aankomen. Want ze waren toch altijd gelukkig (geweest) samen. Alsof er plots iets onverklaarbaars is geknapt.

 

... en een goei gezondheid - bis

 

Dus als we elkaar ook nog eens een goei gezondheid wensen, laat het dan ook maar gezond in ’t kopje zijn.

Niet dat ik u onmiddellijk van moorddadige plannen verdenk. Maar gezond in ’t kopje als in zonder zorgen, stress, frustraties, ergernissen …

Dat een heel jaar lang? Dat kan toch niet, hoor ik u al denken.

Denk dat ook nog maar eens terug aan al die mensen in Olmen. Want een heel dorp dat van de ene dag op de andere miljonair wordt, dat bestaat toch ook niet.

Dus we mogen blijven dromen.

Ook al zijn we nog niet onmiddellijk verlost van die oorlog in onze achtertuin. En ook al staat daarna de volgende crisis ongetwijfeld al weer klaar als de wapens in Oekraïne zwijgen.

Maar we blijven hopen. Ook in 2023.

En oh ja, ook bij ons aan de feesttafel werd de vraag van 1 miljoen gesteld. Maar wat ik ermee zou doen als ik het won, dat ik houd ik nog even voor mezelf. Want anders hebt u het veel te snel door als het zover is.

Maar natuurlijk wens ik u hem ook toe, die grote lottopot. En daarnaast natuurlijk vooral … een goei gezondheid!

 

De hoofdredactie