1u13

Nationale ‘thuis’staking, openbaar vervoer verstoord

De twee grote vakbonden ABVV en ACV roepen vandaag op tot een nationale staking. De christelijke en de socialistische vakbond voeren vandaag actie voor meer loon. De onderhandelingen over de maximale opslag die in een periode van twee jaar mogelijk is, zijn vastgelopen. De bonden vinden een maximale loonsverhoging van 0,4% niet voldoende.

Ook grote bedrijven voelen staking

Door de coronacrisis wordt de staking deze keer anders. Vakbond ABVV roept zijn militanten op om thuis te blijven. In enkele grote bedrijven zou de productie volledig stilvallen, onder meer bij Van Hool in Lier. Ook in de fabriek van Pfizer in Puurs zal een beperkt aantal werknemers staken.

Amper bussen 

De NMBS verwacht dat de helft van de treinen vandaag rijdt. Door de stakingsactie zal het treinverkeer verstoord zijn tot en met vanavond 22 uur. Om hun reis tijdens de stakingsdag te plannen, raadt de NMBS haar reizigers aan om al vanaf de dag voor hun vertrek regelmatig de routeplanner te raadplegen. Die zal rekening houden met de alternatieve dienstregeling.

Ook bij de bussen van De Lijn is de hinder voelbaar. Er rijden amper bussen. Zij raden de reizigers dan ook aan om vandaag een reisalternatief achter de hand te houden. Om te weten welke ritten rijden, kunnen de haltepagina’s en/of de realtime-info worden gecheckt.