9u48

Molse schilder Jakob Smits krijgt plekje in Kunstuur in Mechelen

De Molse schilder Jakob Smits krijgt met zijn werk ‘De soldaten trekken voorbij’ een plekje op de vierde tentoonstelling van Kunstuur in Mechelen. Voor die gelegenheid werd het werk gerestaureerd door Piet Deceuninck. Het schilderij waarop burgers angstvallig vanachter hun raam kijken naar soldaten van de bezetter die langskomen, is akelig actueel.

Kenmerkend aan de expo Kunstuur is dat de achtergrond en uitleg bij een schilderij telkens gegeven wordt door een bekende of minder bekende Vlaming. Het verhaal achter het werk van Jakob Smits, wordt verteld door acteur Jan Decleir.

Tijdens de expo prijken er een dertigtal Belgische topwerken aan de muren van de Heilige Geestkapel in Mechelen. De werken dateren uit de periode 1850 tot 1950 en zowat alle kunststromingen zijn vertegenwoordigd. Naast Kempenaar Jakob Smits, zitten ook veel andere bekende schilders in de vierde tentoonstelling zoals René Magritte, Mechelaar Rik Wouters, Paul Delvaux en James Ensor. De 4de editie van Het Kunstuur in Mechelen start op 16 mei en loopt tot en met 30 november 2022.