0u39

Mechelse politie veroordeeld tot 100.000 euro schadevergoeding aan voormalig hoofdcommissaris

De politie van Mechelen moet 100.000 euro schadevergoeding betalen aan voormalig hoofdcommissaris Carl Geets. Dat heeft het hof van beroep in Antwerpen beslist. De hoofdcommissaris werd weggepest uit het korps nadat hij onregelmatigheden had aangekaart bij het Comité P. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Carl Geets werkte bijna zijn hele loopbaan bij de politie van Mechelen. Hij kwam in 1983 bij het korps en maakte systematisch promotie tot inspecteur, hoofdinspecteur en commissaris. Onder korpschef Ronny Vandaele, werd hij directeur Operaties. Toen Vandaele het korps verliet en vervangen werd door Yves Bogaerts kreeg Geets een nieuwe functie. Als officier Autonome Politionele Afhandeling (APO) had hij geen verantwoordelijkheid meer, maar moest pv’s en verslagjes over kleine incidenten nalezen. Geets stapte daarop naar de Raad van State omdat hij geen gelijkwaardige functie gekregen had, maar naar zijn mening gedegradeerd was. De Raad van State gaf hem gelijk en schorste de beslissing van de korpschef. Die trok zijn beslissing in en nam een nieuwe ‘minderwaardige’ herplaatsingsbeslissing. Daarop stapte Geets stapt naar de Raad van State en kreeg opnieuw gelijk. En zo volgenden er nog enkele conflicten. Dat escaleerde Geets tijdens merkte dat zijn korpschef mogelijk zijn beroepsgeheim had geschonden. Hij meldde dit bij het Comité P. Daarop startte het parket van Mechelen een onderzoek tegen commissaris Carl Geets voor ‘interne hacking’. 

 

Onwettige Schorsing

Commissaris Geets werd geschorst door burgemeester Somers. De schorsing werd tot drie keer toe verlengd, maar volgens de Raad van State was dat onwettig. Toch schorste burgemeester Somers hem opnieuw. Ook werd die door de Raad van State onwettig verklaard, net als de tuchtstraf.

Het kwam uiteindelijk tot een rechtszaak. Het parket van Mechelen vorderde één jaar celstraf tegen Geets. Maar de rechtbank en het hof van beroep gaan hier niet op in  en spraken Geets vrij. Die spant daarop zelf een rechtszaak aan tegen de politie van Mechelen. Hij toont aan dat zijn carrière en zijn persoon werden gebroken. Hij leed ook enorm loonverlies.

Het hof van beroep stelde Geets nu over de hele lijn in het gelijk. Volgens het hof is de korpsleiding zwaar in de fout gegaan door Geets ten onrechte te degraderen, ten onrechte te schorsen en ten onrechte te straffen. De schadevergoeding werd op 100.000 euro gesteld.