15u25

Mechelen wint cultuurprijs met 'De Grond der Dingen'

'De Grond der Dingen', een samenwerking tussen theatergezelschap ARSENAAL/LAZARUS en het Mechelse Museum Hof van Busleyden heeft een Ultima in de wacht gesleept. De Ultimas zijn de belangrijkste Vlaamse cultuurprijzen. Met 'De Grond der Dingen' werden Mechelaars uitgenodigd om mee te denken en mee te bouwen aan de toekomst van hun stad. Willy Thomas, artistiek leider van ARSENAAL/LAZARUS, bedacht het concept in 2015. Sigrid Bosmans, artistiek directeur van Museum Hof van Busleyden werkte mee aan het verhaal.

The Neverending Park

‘Elke Mechelaar 1 vierkante meter’. Dat was het uitgangspunt van De Grond der Dingen. Vanaf midden 2017 tot eind februari 2019 konden mensen ideeën indienen voor één of meer vierkante meter die de stad beter zouden maken. Er werd afgeklopt op 206 ideeën van en voor de Mechelaars. En een aantal ideeën werden dan uiteindelijk samengebracht in 'The Neverending Park', een symbolische oase in het Museum Hof van Busleyden. (Archiefbeeld: stoet naar aanleiding van opening Neverending Park)

Tuymans en tomaten

Tijdens de uitreiking van de Ultimas kreeg schilder Luc Tuymans de hoofdprijs. Hij stuurde zijn kat. Tuymans liet ook al eerder zijn ongenoegen horen over de besparingen in de cultuursector. Hij schenkt dan ook het prijzengeld, zo'n 20 000 euro, aan een artistiek project voor jongeren in Antwerpen. Vlaams minister-president Jan Jambon, die ook bevoegd is voor Cultuur, werd bekogeld met tomaten.