10u25

Man riskeert 7 jaar cel voor home invasion Begijnhof Hoogstraten: "Door corona in financiële problemen"

Een Nederlander van 29 riskeert een celstraf van 7 jaar voor een brutale home invasion in een woning in het Begijnhof van Hoogstraten. Samen met een kompaan zou hij de bewoner bedreigd en verwond hebben en er met enkele dure spullen vandoor zijn gegaan.

De feiten dateren van september vorig jaar. De verdachte zat op een bankje in het Begijnhof te roken toen hij de bewoner thuis zag komen van de winkel. Ze begroetten elkaar. Diezelfde nacht, rond 3 uur, werd er ingebroken in de woning. Eén van de daders was gewapend met een keukenmes. Toen het tot een confrontatie kwam, raakte de bewoner gewond. De daders gingen ervan door met een Rolex, 2 iPhones, een armband, enkele ringen en autosleutels.

Sigarettenpeuk

“De vrouw des huizes herkende één van de daders als de man die ze ‘s middags had zien roken op een bankje in het Begijnhof”, zegt openbaar aanklager Catherine Dederen. “Op het moment dat ze elkaar begroet hebben, was haar Rolex duidelijk zichtbaar. Ze vermoedde meteen dat dit de reden was voor de home invasion.” De politie onderzocht de twee sigarettenpeuken die aan het bankje lagen en het DNA dat daarop werd aangetroffen, bleek later overeen te komen met dat van Robert N. (29) uit het Nederlandse Oosterhout.

De man ontkende eerst zijn betrokkenheid, maar bekende begin dit jaar toch schuld. “Hij minimaliseert wel zijn rol bij de feiten. Hij geeft dat hij de voorverkenning deed. Maar zegt dat hij ‘s nachts alleen als chauffeur is opgetreden", klinkt het. 

Kapperszaak gesloten door corona

“Hij heeft een kapsalon in Breda die al drie jaar goed draait. Maar door corona moest hij de zaak sluiten”, aldus Thomas Gillis, advocaat van de verdachte. “De huur van zijn zaak bleef wel doorlopen en hij heeft vier jonge kinderen bij drie verschillende vrouwen te onderhouden. Hij kwam financieel in nauwe schoentjes te zitten.”

De man riskeert 7 jaar in de cel te moeten. Het vonnis van de rechter wordt op 19 mei verwacht.

Foto: Begijnhof Hoogstraten