15u43

LEIF viert vijfde verjaardag: "Zouden graag aanpassing euthanasiewet zien"

Mensen met dementie moeten meer tijd krijgen om te kiezen of ze euthanasie willen of niet. Dat zegt LEIF in Mechelen. Het zogenaamde Levenseinde Informatieforum viert haar 5de verjaardag in de Dijlestad, en mensen kunnnen er met vragen over levensbeëindiging op consultatie komen. De organisatie wil iedereen de info geven die nodig is om voor een waardig einde te kiezen. En dat is bij mensen met dementie extra moeilijk.

Bij LEIF Mechelen kunnen mensen met vragen over euthanasie in alle discretie komen praten met een consulent. Dat zijn vaak vrijwilligers die zijn opgeleid om alle mogelijke vragen te beantwoorden en te luisteren naar de verhalen van de mensen die lanfskomen. Bij vragen over euthanasie zijn dat vaak zware verhalen over fysiek of psychisch lijden en dat is ook voor de consulenten niet altijd makkelijk om mee om te gaan.

LEIF pleit verder ook voor een aanpassing aan de euthanasiewet, specifiek gericht op mensen met dementie. Door de regels rond wilsonbekwaamheid moeten zij nu zo goed als bij de diagnose al aangeven wanneer het voor hen genoeg is, omdat het onvoorspelbaar is wanneer ze niet meer helder genoeg zijn om die beslissing te nemen. Bij LEIF willen ze hen meer tijd geven om die beslissing te nemen.