23u27

Kempense ziekenhuizen gebruiken robots voor knieprothesen

De diensten orthopedie van de 4 Kempense ziekenhuizen, Ziekenhuis Geel, AZ Herentals, H. Hartziekenhuis Mol en AZ Turnhout, gaan chirurgische robots gebruiken bij het plaatsen van knieprothesen.

Zo wordt het Ziekenhuisnetwerk Kempen met zijn 9 kniechirurgen en 4 robots een van de grootste sites voor kniechirurgie in België. In elk ziekenhuis komt een robot.

Preciezer werken

“Veel patiënten denken dat de chirurg het werk uit handen geeft en de robot de ingreep automatisch uitvoert”, vertelt dokter Bartholomeeusen van AZ Herentals. 

“Maar een robot is slechts een hulpmiddel om de knieprothese met meer precisie te plaatsen. Het operatieve werk wordt nog steeds grotendeels door de chirurg zelf uitgevoerd, dus de nodige ervaring blijft onontbeerlijk voor een goed resultaat.” 

Wetenschappelijke inzichten

De nieuwe technologie zal ook gebruikt worden om wetenschappelijke inzichten in de knieprothesechirurgie verder te verfijnen.

“Elke fabrikant van knieprothesen ontwikkelt namelijk zijn specifieke robot. Het gebruik van verschillende robottypes binnen het netwerk maakt onderling vergelijken mogelijk, zodat we kunnen zoeken naar wetenschappelijk onderbouwde verbeterpunten”, zegt dokter Vanlommel van AZ Turnhout.

“Het is een uniek gegeven in ons land dat we de resultaten van meer dan 1.000 patiënten kunnen evalueren en vergelijken. Op deze manier kunnen we onze behandeling optimaliseren en elke patiënt het beste resultaat geven bij een knieprothese”, vult dokter Van Doninck van Ziekenhuis Geel aan.

 

FOTO: Ziekenhuisnetwerk Kempen