2u08
De wereld vandaag
maandag 27 juni
17°C
0 km

Grobbendonk koopt kasteelhoeve D’Ursel

In Grobbendonk heeft het gemeentebestuur de aankoop van Kasteel D’Ursel afgerond. Met de aankoop is een eerste maar belangrijke stap afgerond en kan de gemeente haar plannen voor het domein beginnen uitvoeren. Ze wil de kasteelhoeve restaureren en er een ontmoetingsplaats creëren. Momenteel kan je in de kasteelhoeve aan de Nete iets gaan drinken bij Bartel van Riet in ‘den Herberg’.

Lange geschiedenis

De kasteelhoeve dateert van 1586, maar kent een veel langere geschiedenis.Al in de 12de en 13de eeuw was er sprake van zetel van de Heren en stond er op het domein een eerste watermolen. De kasteelhoeve, gebouwd in 1586 maakte destijds deels uit van een veel groter complex en tot het begin van de 21ste eeuw was ze in gebruik als pachtboerderij.

Grote plannen

Na de aankoop is Grobbendonk nu de 4de eigenaar van het domein. Na Sebastianus de Grebendunc, de familie Schetz en de familie d’Ursel. Ook de omgeving rond het kasteel wordt aangekocht en de plannen voor het domein zijn groot. Op termijn staat de restauratie van de kasteelhoeve op het programma , voor de invulling van de site leggen we de focus op laagdrempeligheid. Het moet een echte plaats worden waar mensen volop kunnen genieten van het water en de samenvloeiing van de Aa en Kleine Nete. Naast een spelplek voor kinderen zullen ouders kunnen genieten van iets fris in een herberg of iets lekkers in een bistro.

De gemeente hoopt in de toekomst via nieuwe trage verbindingen de kasteelsite extra aangenaam bereikbaar te kunnen maken. Daarvoor is ook Natuurpunt nauw betrokken bij de aankoop. Ook op sportief vlak blijft de site een belangrijk eindpunt van een Kempense kajaktocht. De verwerving van de hoeve was mogelijk dankzij subsidies van Vlaanderen. De verwervingssubsidie bedraagt 206.000 euro.