13u15

Gemeenteraad Turnhout: digitale borden in de strijd tegen de coronamoeheid

In Turnhout is er voor de eerste keer in lange tijd weer een 'face to face'-gemeenteraad. Niet langer via skype of een ander medium maar wel fysiek in de gemeenteraadszaal.

Ook in trouwzaal en met beperkt publiek

Dat wil niet zeggen dat alles terug als vanouds is. De trouwzaal is mee in gebruikgenomen om zo meer plaats te creëren. Er is ook maar 20 man publiek en pers toegelaten om de gemeenteraad ter plaatse te volgen.

Nog meer preventie tegen corona wegens noodzaak

Er werd ondermeer beslist om in de strijd tegen het coronavirus 6 digitale borden te plaatsen ondermeer op de Grote Markt en in de Gasthuisstraat. Dat is nodig gezien de stijgende coronacijfers van de afgelopen week in ons land.

 

Er hangen nu al spandoeken op de Markt en bordjes aan verkeerspalen maar shoppende en zich amuserende mensen blijven hardleers. Op de plaatsen waar de digitale borden komen, zal de politie bovenop nog eens extra controles doen in de strijd tegen de coronamoeheid die na een half jaar maatregelen bij vele mensen de kop opsteekt.

 

Stad wil kwaliteitsvolle handelszaken en weigert bij twijfel

Een uur lang werd er stevig gediscussieerd over ondernemen in Turnhout. Open VLD bij monde van Bart Voordeckers en Wout Schafraet van PVDA vinden het niet kunnen dat de stad veel handelszaken verhindert om op te starten terwijl er een groot probleem van leegstand is in een aantal straten die zo erg doods worden.

Zij zeggen dat als er problemen opduiken met handelszaken dat je die op dat moment kan oplossen maar dat je de ondernemingszin van mensen niet mag beletten en ondernemers een kans moet geven.

Burgemeester Paul Van Miert van N-VA van zijn kant is ervan overtuigd dat de zaken die de stad weigert zoals nogal wat pizzeria's, kappers en algemene winkels niet zullen bijdragen aan de kwaliteit van handelszaken die hij met de stad wil uitstralen.

Elke maand wordt elke aanvraag door de mangel gehaald en wie een track record heeft van falingen, het niet naleven van regels en overlast; die is niet welkom in Turnhout met zijn zaak. Leegstand of niet. Er zijn volgens de burgemeester trouwens ook in coronatijd voldoende nieuwe degelijke zaken die wel open mogen in Turnhout en de handelskern versterken.

 

 

 

Politie-alarm bleek vals

De gemeenteraad moest even worden stilgelegd toen het alarm van het politiekantoor in het oude stadhuis afging, maar er was niks aan de hand. Wat het alarm heeft doen afgaan, is niet duidelijk.