7u54

Geel gaat auto- en fietsdelen

De stad Geel gaat haar systeem van deelfietsen en deelauto's fors uitbreiden. Twee jaar geleden kreeg de stad voor het project een subsidie van zo'n half miljoen euro. Het stadsbestuur wil van Geel een echte fietsstad maken. Zo werd eerder al het centrum van de stad een fietszone, waar de maximumsnelheid 30 km/u is en auto's fietsers niet mogen inhalen. Nu wil de stad ook extra inzetten op deelfietsen.

Fietshubs

Op 12 locaties in de stad zullen er fietshubs komen. Dat wil zeggen dat je daar een fiets kan ontlenen en die op een andere locatie kan binnenbrengen. Geel heeft momenteel al 1 deelfietssysteem, bluebike aan het station. Maar dat is een back-to-1-systeem, waarbij je de fiets terug moet inleveren aan het station, dit is een back-to-many-systeem waarbij je dat op 1 van de locaties kan achterlaten.

Centrum van de stad

Verschillende van die fietshubs komen in het centrum van de stad, zoals aan De Werft of het stadspark. Maar 6 locaties bevinden zich aan de rand van het centrum, onder meer aan sportpark De Leunen of het station. Daar komen zogenaamde mobihubs, waar ook deelauto's ter beschikking worden gesteld. Zodat mensen met de auto tot daar komen en dan de fiets nemen om verder de stad in te trekken.

De uitrol daarvan is gepland in het voorjaar 2022. Dus bij de start van het nieuwe fietsseizoen zou dat operationeel moeten zijn.