Ex-directie gevangenis Merksplas voor rechtbank voor schuldig verzuim

woe 18 mei 2022
Voor de rechtbank in Turnhout verschenen vandaag zes voormalige directeurs van de gevangenis in Merksplas. Ze moesten zich verantwoorden voor schuldig verzuim na de gevangenisopstand in 2016. Ze waren gedagvaard door één van de gedetineerden.

Op 7 mei 2016 kwamen 200 gedetineerden in opstand in de gevangenis van Merksplas. Ze vernielden alles wat los of vast zat. Ze sloegen de ramen stuk, staken gordijnen in brand, gooiden brandende doeken door de kapotte ramen naar binnen en maakten brandstapels tegen de gevel van het gebouw. Paviljoen F brandde volledig uit. Het was de grootste opstand ooit in ons land. Twaalf onruststokers werden hiervoor al veroordeeld tot 6 jaar cel.  

Maar één van de gedetineerden diende na zijn vrijlating klacht in tegen de directie. Hij verwijt hen schuldig verzuim. Volgens hem  brachten ze zichzelf in veiligheid en lieten de gedetineerden opgesloten achter in een brandend paviljoen.

Gehouden aan interventieplan

De directie benadrukte altijd dat ze gehandeld heeft volgens het interventieplan. En ook Openbaar aanklager Elke Van Dijck gaat hierin mee. Ze vraagt de vrijspraak voor schuldig verzuim. “Uit het chronologisch verloop blijkt dat de opdracht tot evacuatie van het personeel gegeven werd op een moment dat er geen brand was in paviljoen F. De geïnterneerden werden dus niet achtergelaten in een brandend paviljoen. De beslissingen van de directie werden genomen in een grote crisissituatie.” Ook de advocaat van de zes directieleden gaat voor de vrijspraak. 

Maar daar is de advocaat Bob Boogaers het niet mee eens. Volgens hem had het personeel net voor de evacuatie al drie brandhaarden geblust en was er dus gevaar op meer brandenhaarden. En dat bleek ook na de evacuatie van het personeel.

De rechtbank beslist in juni of de directieleden al dan niet schuldig zijn.