19u24

Eerste betonnen kruis van nieuwe parkeertoren Mechelen

In Mechelen is het eerste betonnen kruis van de nieuwe parkeertoren geplaatst op de Eandistip.De gevel wordt een opeenstapeling van betonnen kruisen. De toren moet enkele bestaande parkings vervangen, zoals die aan het Rode Kruisplein en die van de oude Carrefour-site wat verderop. Het eerste betonnen element is 4 meter hoog, 5 meter lang en weegt zo’n 14 ton. De gevels worden per niveau opgebouwd. Deze werken zo’n 4 à 5 maanden duren.

Meer dan parkeren

Naast parkeerplaatsen kan je in de toekomst in het gebouw ook een buurtwinkel, kantoren en een afhaalpunt voor postpakketten, terugvinden. Op het dak zal een groen stadsbalkon een prachtig uitzicht over de stad bieden. Het gebouw steekt ook heel slim in elkaar. Zo kunnen parkeerverdiepingen makkelijk omgevormd worden naar bijvoorbeeld kantoren of kan er een tijdelijke invulling aan gegeven worden. Een flexibel gebouw dus, dat makkelijk kan inspelen op toekomstige noden. Parking Keerdok wordt ook dé laadhub voor elektrische wagens in Mechelen.

Van zodra het parkeergebouw af is, volgt omstreeks 2022 de bouw van 54 appartementen op de huidige parking van het Rode Kruisplein. Voor de baanwinkels van het Keerdok werd er reeds plaats voorzien in Malinas aan de afrit van Mechelen Noord. 
In oktober werd ook de stalen constructie van de brug voor het gemotoriseerd verkeer geplaatst. De stalen fiets- en voetgangersbrug zal begin 2022 over de Dijle gelegd worden. 2022 wordt een belangrijk jaar, want dan worden beide bruggen geopend, net als het parkeergebouw. Opening Parking Keerdok is voorzien in najaar 2022.

(Foto: boven schepen Greet Geypen en Wim Vandevorst projectcoördinator afdeling Projecten en Planning bij Stad Mechelen)