21u48

Digitaal bouwadvies Kamp C in trek met vooral vragen over verwarmingssystemen

Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw uit Westerlo, heeft vorig jaar welgeteld 975 keer een digitaal bouwadvies verleend. Het digitale aanbod, dat in 2020 omwille van de coronacrisis in het leven werd geroepen, wordt dus duidelijk gesmaakt. De meeste vragen kwamen over verwarmingssystemen. Veel mensen blijken zich zorgen te maken over hun energiefactuur en willen weten hoe ze daarop kunnen besparen.

Sinds 2006 geeft Kamp C gratis advies aan particuliere inwoners van de provincie Antwerpen. Experten geven daarbij onafhankelijke en neutrale raad, los van commerciële belangen, door bouw- of verbouwplannen te screenen op de belangrijkste principes van duurzaam bouwen en wonen. Daarna reiken ze concrete verbetertips aan over compactheid, materiaalgebruik, verwarmingssystemen, isolatie, enzovoort.

Sinds vorig jaar is het aanbod volledig digitaal om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. En bouwers en verbouwers hebben ondertussen duidelijk hun weg gevonden naar deze service. In 2021 werden 975 digitale adviezen verleend, voornamelijk aan particulieren maar ook aan lokale besturen en sociale huisvestingsmaatschappijen. De meest gestelde vragen gaan over verwarmingssystemen en accumulatiekachels, daarna volgen vragen over zonne-energiesystemen, isolatie en het E-peil, dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. 

Veel mensen blijken zich zorgen te maken over hun energiefactuur en willen weten hoe ze daarop kunnen besparen. Beste tip hier blijft nog altijd het beter isoleren van de woning.