12u51

Bijkomend onttrekkingsverbod voor Grote Nete en stroomgebied van de Aa

Door het droge weer en de zeer lage waterstand in de waterlopen kondigt gouverneur Cathy Berx een bijkomende uitbreiding van het verbod voor onbevaarbare waterlopen af. Zo wordt het verbod voor landbouwers om water op te pompen uit kleine rivieren en beken uitgebreid. Het gaat om de stroomgebieden van de “Grote Nete” en “De Aa” (Maasbekken). Het verbod zal vanaf morgen 18 mei van kracht zijn.

Provincie Antwerpen en de Vlaamse milieumaatschappij voeren geregeld peil- en debietmetingen uit in onze waterlopen. Uit die metingen blijkt nu dat de waterpeilen in heel de provincie de afgelopen weken sterk daalden. De ecologische toestand wordt hierdoor aanzienlijk bedreigd. Door het droge weer en de zeer lage waterstand in de waterlopen kondigt gouverneur Cathy Berx  nu een bijkomende uitbreiding van het eerdere onttrekkingsverbod af.

Het gaat om de stroomgebieden van de “Grote Nete”. De Grote Nete stroomt door volgende gemeenten: Meerhout, Balen, Geel-Oosterlo, langs Laakdal, Westerlo, Herselt, Westmeerbeek, Hulshout, Booischot, Heist-op-den-Berg, Hallaar, Itegem, Herenthout, Berlaar, Kessel en Lier. Verder wordt ook het stroomgebied van de Aa, in Turnhout en de omliggende gemeenten uitgebreid met nu dus ook bijkomend het Maasbekken. Dit verbod blijft van kracht zolang de droogte aanhoudt en/of de regenval te beperkt blijft. 

De stand van zaken van de onttrekkingsverboden en een interactieve kaart zijn te raadplegen via www.gouverneurantwerpen.be, https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/dienst-integraal-waterbeleid/droogte/onttrekkingsverbod.html#actueel of de twitteraccount van de provinciale dienst Integraal Waterbeleid.