15u10

Baarle krijgt internationaal cultuurcentrum

De selectieprocedure voor het ontwerp en de bouw van een nieuw cultuurcentrum op de grens aan de Loswal in Baarle is gestart. Bouwteams van architecten, ingenieurs en aannemers kunnen zich gezamenlijk inschrijven.

Het Cultuurcentrum Baarle (CCB), de hierin gevestigde verenigingen en de gebruikers kunnen uitkijken naar een duurzaam, modern gebouw dat voldoet aan de eisen van deze tijd. De grens loopt dwars door het nieuwe gebouw heen wat het dus echt een internationaal cultuurcentrum maakt. Daarom willen de initiatiefnemers dat de unieke enclavesituatie in het gebouw goed tot uiting komt. Het moet de huiskamer zijn voor elke Baarlenaar. Het krijgt onder andere een gezamenlijke foyer, een grote en kleine theaterzaal, diverse multifunctionele lokalen, een auditorium, diverse kleedruimten, een (les)keuken en werkplekken.

Design & Build

Het nieuwbouwproject is een Design & Build-opdracht. Dat betekent dat een bouwteam zich zowel voor het ontwerp als voor de bouw  inschrijft. De stichting Cultuur Centrum Baarle is bouwheer en exploitant van het project voor de gemeenten Baarle-Hertog en Baarle-Nassau.

Als alles volgens planning verloopt vindt de definitieve gunning in april 2023 plaats. De bouwwerken zouden dan eind 2023 kunnen starten zodat het nieuwe cultuurcentrum tegen de zomer van 2025 klaar is.